Hoe maak ik mijn deurbeslag schoon?

Deurklinken worden dagelijks gebruikt en daarom zitten er veel bacteriën en vuil op. Maar aangezien deurklinken er nooit vies uitzien, worden ze bijna nooit schoongemaakt. Toch is het zeer verstandig om de deurklinken in uw huis goed schoon te maken. Hierdoor wordt stof en vuil minder snel zichtbaar en blijft het deurbeslag smetvrij.

Om een deurbeslag schoon te maken moet er wel eerst goed gekeken worden naar het materiaal. Er zijn namelijk veel schoonmaakmiddelen die niet goed zijn voor de meeste deurklinken.

Schoonmaakmiddelen

Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen die ongeschikt zijn om deurklinken mee schoon te maken. Daarbij zijn niet alle schoonmaakmiddelen geschikt voor alle soorten deurklinken. Een deurbeslag kan gemaakt zijn van verschillende materialen waar verschillende schoonmaakmiddelen voor zijn. Maar om een goed schoonmaakmiddel te kiezen, moet er eerst gekeken worden naar manier waarop het deurbeslag schoon kan worden gemaakt.

Verwijderen van vuil en stof

Bij het verwijderen van vuil en stof kan normaal schoonmaakmiddel gebruikt worden. Te agressief schoonmaakmiddel dat door lagen heen kan vreten wordt voor deze handeling afgeraden. Het is te agressief en kan namelijk lelijke vlekken en verkleuringen op het beslag veroorzaken. Daarbij wordt het gebruik van zuren ook afgeraden. Net als te agressieve schoonmaakmiddelen kunnen ook zuren voor lelijke vlekken zorgen.

Polijsten

Als er aanslag op het deurbeslag zit, kan ervoor gekozen worden om dit te polijsten. Bij het polijsten van het beslag wordt er gebruik gemaakt van schuurmiddelen. Door deze schuurmiddelen te gebruiken, wordt er een klein deel van het deurbeslag weggeschuurd. Doordat er een klein deel van het deurbeslag verloren gaat bij het polijsten, wordt er aangeraden om zo min mogelijk het deurbeslag te polijsten.

Wanneer het deurbeslag toch vaak wordt gepolijst, dan kan de vorm van het beslag veranderen. Hierdoor kunnen leuke details, beschermlagen, filigraan werk en zelfs stempelmerken verloren raken.

Het voordeel van polijsten is wel dat het beslag er uiteindelijk zeer glanzend uit komt te zien. Bij het polijsten van het deurbeslag om aanslag te verwijderen moet aan het geheel van het oppervlak gewerkt worden. Aangezien het polijsten veel restafval achterlaat, moet het beslag vaak tussendoor schoongemaakt worden.

Wanneer je even stopt om het restafval van het beslag af te halen, is het verstandig om even het oppervlak te controleren. Hierbij moet je kijken of de aanslag al verwijderd is of niet. Zodra je ziet dat er geen aanslag meer is, kun je stoppen met polijsten.

Ideale behandeling tegen aanslag

Hoewel polijsten effectief werkt tegen aanslag, heeft polijsten ook nadelen. Door het deurbeslag te vaak te polijsten kunnen details en beschermlagen verloren raken. Daarom zijn er ook andere behandelingen om aanslag van een deurbeslag te verwijderen. De ideale behandeling hiervoor is om gebruik te maken van een anti-aanslag product. Dit product moet ervoor zorgen dat aanslag van het deurbeslag verwijderd wordt.

Nadat de aanslag is verwijderd, moet er nog een extra beschermlaag op het beslag worden aangebracht. Deze beschermlaag kan bijvoorbeeld een laklaag zijn om viezigheid tegen te houden.

Hoe vaak moeten deurklinken worden schoongemaakt?

Velen vergeten vaak hun deurklinken schoon te maken en dat is vreemd aangezien metalen beslagen minimaal twee keer per maand goed moeten worden schoongemaakt. Wanneer de deurklinken niet worden schoongemaakt komt er zeer veel vuil op het deurbeslag terecht en kunnen er aanslagen ontstaan.

Nadat het deurbeslag is schoongemaakt moet het deurbeslag nog verder worden onderhouden. Hoeveel dit onderhoud is, ligt aan het materiaal van het deurbeslag. Zo vereist roestvrijstaal weinig onderhoud, terwijl andere metalen, zoals koper en brons, juist meer onderhoud vereisen. Daarom moet er goed gekeken worden naar deurklinken, zowel van binnen als van buiten.

Het deurbeslag kan namelijk gemakkelijk aan beide kanten vies worden. Wanneer je ziet dat het deurbeslag vies wordt, moet hier iets aan worden gedaan. Hiervoor kan het deurbeslag worden schoongemaakt op één van de drie benoemde manieren.

Deurklinken moeten dus maandelijks één of twee keer worden schoongemaakt. Dit moet worden gedaan om het beslag smetvrij en schoon te houden. Het onderhouden van het beslag zorgt er ook voor dat aanslagen op het deurbeslag voorkomen zullen worden. Zodra er toch viezigheid of aanslag op het beslag aanwezig is, kan dit worden verwijderd door één van de drie benoemde manieren toe te passen.

De eerste manier om het beslag schoon te maken was door gebruik te maken van normaal schoonmaakmiddel. Verder kan het beslag ook schoon worden gemaakt door het beslag te polijsten, waardoor het vuil als het ware wordt weggeschuurd. En als laatst kan het beslag worden schoongemaakt door gebruik te maken van anti-aanslag schoonmaakmiddel dat meteen al het vuil verwijderd.

Door één van deze drie manieren twee keer per maand toe te passen, blijft het deurbeslag schoon en goed onderhouden. Hierdoor gaat het beslag zo lang mogelijk mee en hoeft het beslag bijna nooit vervangen te worden. Een goed onderhoud van het deurbeslag is daarom een zeer belangrijke taak.