Retro deurklinken

Deurklink Linea Retro Model 102Wonen in een oud huis; modern maken?

Als je in een oud huis woont, of pas een oud huis hebt gekocht, kun je er natuurlijk voor kiezen om dit huis aan te passen aan de tijd waarin we leven en modern inrichten.

Dat kan betekenen dat je originele elementen als een kamer-en-suite er uit sloopt om een mooie ruime woonkamer te creëren.

Of je besluit om de oude deuren te vervangen door strakke moderne binnendeuren met passende moderne deurklinken er op. Maar je kunt ook een andere keuze maken.

Of in oude stijl herstellen?

Je kunt ook juist een oud huis kiezen omdat de sfeer en het karakter van zo’n huis je aanstaan. Dan wil je juist die originele elementen behouden of als het nodig is restaureren of zelfs terugbrengen.

Dat hoeft niet te betekenen dat je het huis niet van alle moderne gemakken kunt voorzien.

We leven tenslotte in het tijdperk van internet, nieuwe media en slimme apparaten. Maar daar kun je ook van genieten in een huis dat qua aankleding en stijl is teruggebracht naar vroegere grandeur.

Deurklinken uit het verleden

Als je elementen van vroeger wilt terugbrengen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de binnendeuren en misschien ook wel de buitendeuren van je huis te voorzien van retro deurbeslag. Dit is goed te doen, want retro is momenteel helemaal “in” en er is keuze genoeg uit retro deurbeslag.

Fabrikanten maken op basis van oude voorbeelden en met soms gebruik van oude technieken zoals zandgieten kopieën van authentiek deurbeslag uit de laat 19e en vroeg 20e eeuw. Als je op zoek bent naar een retro deurklink dan vind je vast wel iets dat bij jouw smaak en stijl van je huis past.

Productie in eigen beheer

De modellen waarvan replica geproduceerd worden zijn over het algemeen Hollandse modellen, maar er is ook een ruime keuze aan Duitse en Belgische modellen. De replica worden geproduceerd waarbij uitgegaan wordt van de originele vorm, maatvoering en materiaal, wat vrij uniek is.

Dit wordt gedaan omdat deurbeslag van tegenwoordig vaak te groot en te grof is voor de deuren waar het voor gebruikt wordt. Naast de oude maatvoering wordt ook gebruik gemaakt van oude ambachtelijke productiewijzen om het beslag exact naar het oude model te kunnen namaken.

Materialen en productiewijze

Retro deurbeslag wordt vervaardigd van gietijzer of messing. De vorm wordt op oude wijze gegoten in het zand. Het messing wordt soms voorzien van nikkel. In het deurbeslag wordt het messing vaak gecombineerd met bakeliet of ebbenhout. Dit lijkt op elkaar, alleen glanst bakeliet wat meer en heeft ebbenhout kleine nerfjes.

De messing deurklinken zijn er in 4 varianten: ongelakt messing, verouderd messing (patina bronskleurig), vernikkeld messing (glanzend), en matnikkel (geborsteld nikkel). Vernikkeld en verouderd messing deurklinken zijn geschikt voor buitendeuren. Dat geldt ook voor de gietijzeren klinken, maar die moeten wel eerst behandeld worden.

Ons retro deurbeslag

Het moet dus gek lopen wil je niet de juiste stijl van retro hang en sluitwerk voor je oude huis vinden. Onderaan kan je alvast onze collectie retro deurbeslag bekijken:

retro deurklinken